Każdy z nas pewnie słyszał o odchudzającym działaniu błonnika, typu: „Jedz błonnik a zmniejszy Ci się apetyt i w efekcie schudniesz”.
Wielu z Was też pewnie słyszało o tym, że błonnik jest dobry dla jelit. Gdy masz problemy z zaparciami jedz więcej błonnika.
Tylko czy mamy świadomość czym jest naprawdę ten błonnik? Jakie jego frakcje są dobre i na co? Co dobrego może wynikać z tego, że będziemy spożywać jego odpowiedni rodzaj i ilość w zależności od tego jakie mamy problemy i potrzeby? No i wreszcie jakie są jego najlepsze źródła? I dlaczego nie jest dobrym pomysłem zwiększanie jego ilości w diecie z dnia na dzień?
Zapraszam na cykl artykułów o błonniku i jego wpływie na nasz organizm.
Na początek podstawowe (ale oczywiście nie wszystkie) funkcje błonnika, które być może są mniej popularne, niż lecenie zaparć i zmniejszanie masy ciała a też ogromnie ważne.
W następnych częściach dowiesz się o:
Wpływie błonnika na gospodarkę lipidową, czyli na cholesterol i trójglicerydy.
O jego znaczeniu przy regulacji poziomu glukozy i czy może wpływać na zwiększanie wrażliwości tkanek na insulinę i co to znaczy?
Czy błonnik fermentuje i jaki to ma wpływ na naszą mikrobiotę jelitową?
Jakie w naszej szerokości geograficznej są najlepsze jego źródła?
A także jak mądrze i bezpiecznie wkomponowywać go w dietę.
Brzmi ciekawie?
Zapraszam do lektury i dzielenia się swoimi pytaniami i obserwacjami w komentarzach na moim fanpage-u na Facebooku lub Instagramie.
Jeżeli lubisz czytać ciekawostki o zdrowym życiu i odżywianiu zapraszam do lektury innych moich wpisów. A jeżeli potrzebujesz wsparcia przy ułożeniu zdrowej diety to zapraszam do kontaktu i współpracy.